REKL

AYET-İ KERİME

قوات الاحتلال تعتدي على المواطن خالد الغباشي في مخيم الجلزونتقرير علي دار علي

Posted by ‎تلفزيون فلسطين Palestine tv‎ on 12 Haziran 2015 Cuma

16 Nisan 2013 Salı

“Fikir hürriyetine evet! Hakarete hayır”


İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ Mİ?
 "Fikir beyan ederken başkalarının kişilik, onur ve inançlarına saldırmak 'suç'tur." 

'Onlarla bizi meşgul etmeyin'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Fazıl Say'a verilen cezaya ilişkin soruya 'onlarla bizi meşgul etmeyin" yanıtı verdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da "Fazıl Say, sanatını icra ettiği için cezaya çarptırılmış değil. Hiç kimsenin insanların inançlarına hakaret etme, küfür etme, aşağılama hakkı ve böyle bir özgürlüğü de yoktur" dedi. Londra'da bulunan Kültür Bakanı Ömer Çelik de "Makul düşünen hiç kimse o sözlerin ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu savunamaz" diye konuştu. 

'Ülkeyi rezil edersiniz' 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle ded: "Eğer olmayan bağımsız yargıyı sanatçıyı hapse atmak için kullanırsanız o ülkede demokrasi tehlikede demektir. Sanatçınızı mahkum ederseniz yalnız kendinizi değil ülkenizi dünyada rezil edersiniz. Onu yargılayan yargıç aslında kendini yargılamıştır." 

"Keşke yargı 'saçmalama özgürlüğüdür' deseydi"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fazıl Say'ın cezasına ilişkin, "Daha evvel de söylemiştim. 'Keşke yargımız bu sanatçının attığı adımları saçmalama özgürlüğü çerçevesinde değerlendirseydi" dedi. "Biz ne sayın Fazıl Say'ın ne de herhangi başka vatandaşımızın söyledikleriyle ya da düşündükleriyle yargılanmasından mutlu olmayız" diyen Bağış, şöyle konuştu: "Keşke sayın Say da insanların kutsallarını önemseyip, onlara saygıyla yaklaşsaydı da bu dava süreci hiç başlamamış olsaydı." 

Fazıl Say’a açılan davadaki şikayetçilerden olan Emre Bukağılı, Fazıl Say hakkında verilen mahkeme kararını  değerlendirdi

Bilindiği gibi Fazıl Say, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle 'Halkın benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı gerekçesiyle' 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Sanatçı Fazıl Say, "… eylemi sabit olup suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçuyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fazıl Say, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam, şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir" diye konuştu.

Emre Bukağılı Fazıl Say’ın bu konuşmaları ve bugün basında konuyla ilgili yapılan yorumlar hakkında şunları söyledi:

“Fazıl Say dürüst olsun. Fikirlerinden dolayı değil, hakaretleri yüzünden suçlu bulundu”

“İfade ve inanç özgürlüğü alabildiğine saygı duyduğumuz, herkesin saygı duyduğu, mahkemenin de saygı duyduğu bir durum.

“Fikir hürriyetine evet! Hakarete hayır”

 Müslümanlara ağza alınmayacak şekilde hakaret edeceksin, akıl almaz aşağılama cümleleri kullanacaksın, küfredeceksin, ya diyeceksin bu fikir hürriyeti
Senin fikrine kimse bir şey diyor mu? Fikirle ilgili değil, falanca şairin  sözünü aldım diyor. Sen Müslümanlara ağıza alınmayacak küfür ettiğin kelimeler cümleler,... ondan dolayı ceza aldın sen.

Şimdi bak burada kurnazlık ediyorlar, o çok önemli, halka doğru bilgi vermiyorlar, yanlış bilgilendiriyorlar. “Ben şair Ömer Hayyam’ın bir şiirini yazdım” diyor, niye dürüst konuşmuyorsun? Ömer Hayyam’ın şiiri ile ilgili Mahkeme ne diyor, herhangi bir açıklaması var mı Ona suç ile ilgili atıfta bulunuyor mu Mahkeme? YOK!

Sen,  ağza alınmayacak çok çirkin hakaretler ettin iman edenlere, ondan dolayı ceza aldın. Bu fikir değil bu, bu küfür. Fikir ayrı küfür ayrı. Doğru bilgi verin insanlara.

“Müslüman kendisine hakaret ettirmez. Siz Fazıl Say’ın yazdığı o hakaretlerin kendinize yapılmasını kabul eder miydiniz?  Müslümanları, küfredilmeye alıştırmaya çalışıyorlar, Müslüman küfredilmeye, aşağılanmaya, hakaret edilmeye hiçbir şekilde alışmaz, bunu asla kabul etmez.

Olur mu öyle şey? Allah’a, cc dine, imana küfredecek, Müslümanlara küfredecek, bir şey demeyeceksiniz. Ne hale getirmeye çalışıyorsunuz siz insanları? Küfür serbest olacak, hakaret serbest olacak. Herkes fikre küfredecek. Bu nasıl bir dünya? Olur mu öyle şey?

“Son yıllarda Türkiye’de sosyeteden, sanatçılardan yüzlerce kişi hakaret davası açtı ve kazandı. Bunlar da bir sorun olmuyor da, neden Fazıl Say’a aynı sebeple ceza verilmesi sorun oluyor?”  O zaman, “Fazıl Say ise, o hakaret edebilir” mantığı oluyor. Böyle bir şey kabul edilemez.

Kendilerine en ufak bir laf ettirmiyorlar. Barlarda orada burada arbede çıkarıyorlar bardaklar tabaklar havalarda uçuşuyor. Sonra hakaret serbest olsun diyor. Fikir ayrı hakaret ayrı. 

Tüm dünyada önce Müslümanları öldürmeye alıştırdılar. Amerika’da, Afganistan’da, Irak’ta her yerde Müslümanları koyun boğazlar gibi boğazlıyorlar. Son yıllarda milyonlarca Müslüman öldürdüler. Almanya’da Müslüman yakma, Müslümanları aşağılama modası çıktı.

Ortadoğu’da Müslümanları önce hakarete alıştırdılar. “Bunda ne var ki?” dediler. Sonra oradaki Müslümanları öldürmeye başladılar, buna alıştırmaya çalıştılar. Bu sefer de “Bunda ne var ki?” dediler. Şimdi Türkiye’de Müslümanları hakaret edilmeye alıştırmaya çalışıyorlar.

Ayrıca sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarında değil, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Polonya, Rusya, Danimarka, Avusturya, İsveç, İspanya, Finlandiya gibi birçok gelişmiş ülkenin hukuk sisteminde kişilere ve özellikle de inançlara hakaret etmek suçtur. Türkiye’de de hukukun işlemesi herkes için sevinç verici olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder