REKL

AYET-İ KERİME

قوات الاحتلال تعتدي على المواطن خالد الغباشي في مخيم الجلزونتقرير علي دار علي

Posted by ‎تلفزيون فلسطين Palestine tv‎ on 12 Haziran 2015 Cuma

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Firavun SİSİ katletti, dünya seyretti!

Mübarek’İn diktatörlüğünde bile Mısır bu kadar büyük bir katliama sahne olmamıştı. Ordu, darbe karşıtlarının üzerine kurşun yağdırdı, ortalık kan gölüne döndü.

Mısır kanalları katliamı canlı yayında verdi. Müslüman Kardeşler, ‘Sokaklara dökülün’ çağrısı yaptı. Ülke genelinde 8 kilise ateşe verildi. İç savaş korkusu giderek büyüyor.

Mübarek’in devrilmesinin ardından seçimle işbaşına gelen Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz’daki ordu darbesiyle koltuğundan indirilerek tutuklanmasının ardından Mursi yanlıları, Adeviyye ve Nahda Meydanları’nı hiç boşaltmadan barışçıl gösterilerine devam etti. Ta ki darbeci general Abdulfettah El Sisi’nin ‘Meydanı boşaltın yoksa biz zorla boşaltacağız’ ültimatomuna kadar... El Sisi, Müslüman Kardeşler’in ‘tahdide boyun eğmeyiz, eyleme devam’ kararının ardından dün güvenlik güçlerine meydanı zor kullanarak boşaltma talimatı verdi.

Taşa karşı kurşun yağdı

Sabah saatlerinde zırhlılar eşliğinde iki meydana operasyon yapan polis ve askerler, önce gaz bombalarıyla meydandakileri dağıtmaya çalıştı. Başarılı olamayınca gerçek mermilerle müdahale başladı. Mermilerin yağmasıyla birlikte ortalık can pazarına döndü. Mısır Hükümeti, konuyla ilgili ‘Ölenler nedeniyle üzüntü duyduk’ açıklaması yaptı. Kabinenin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına müdahaleyi canlı yayınla izlediği belirtildi.

Yanarak can verdiler

Kanlı baskının ardından Nahda Meydanı, kısa bir süre içerisinde askerlerin kontrolüne geçerken Adeviyye’de ise çok yoğun çatışmalar gözlendi. Ölü ve yaralı sayısı her geçen dakika arttı. Keskin nişancıların çatılardan kalabalığın üzerine ateş açtığı iddiaları, polisin kalabalığın üzerine fırlattığı molotoflar dehşeti daha da artırdı. Molotoflardan 3 Mısırlı diri diri yanarak hayatını kaybetti. Yoğun şekilde gaz bombalarının atıldığı ve silahların kullanıldığı meydandaki yaralıların dışarıya çıkartılmasına izin verilmediği, meydan hastanelerindeki ekipman ve doktorların yetersiz kaldığı, kan kaybından dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

2 çocuk, 30 ulema öldü

Adeviyye meydanında hayatını kaybedenler arasında iki çocuk da var. 30 El Ezher uleması ile bir doktor da hayatını kaybetti. Başkent Kahire başta olmak üzere ülkenin birçok kentindeki tüm ana arterler askeri birlik ve zırhlı araçlar tarafından kontrol ediliyor ve yollar trafiğe kapatıldı. Protestoların Kahire’nin yanı sıra İskenderiye, Asyut, Minye ve Helvan kentlerinde yoğunlaştığı bildirildi. Protestolar sırasında bazı eylemcilerin darbeye destek verdikleri gerekçesiyle Kıpti Kilisesi’ne ait 8 kiliseyi de ateşe verdikleri anlaşıldı. Başkent Kahire’nin çevre illerle bağlantısı olan tüm ana yollar güvenlik güçlerince kapatıldı. Doğudaki Suveyş Kanalı, İsmailiye, Port Said, İskenderiye ve diğer birçok kentin giriş çıkışları da trafiğe kapatıldı.

Resmi ölü sayısı 149 
Mısır Sağlık Bakanlığı, bugün ülke genelinde yaşanan çatışmalarda 149 kişinin öldüğünü açıkladı. Müslüman Kardeşler sözcüsü ise bu sayının 2 binin üzerinde olduğunu iddia etti. 
Bakanlık, olaylarda 1.403 kişinin de yaralandığını belirtti.
1 ay olağanüstü hal ilan edildi

Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi ve ülke genelinde başlayan gösterilerin başlamasından dolayı ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Mısır İçişleri Bakanlığı, bir ay boyunca akşam saat 17:00’den itibaren ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

AA ekibi de gözaltına alındı

Olaylar sırasında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Katliamı görüntüleyen Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğü’nde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından götürüldü. AA ekibinin çektiği fotoğraf ve görüntülere el koyan güvenlik güçleri, bir süre sonra Said ile Hossam’ı serbest bıraktı. 

GÖSTERİLER SÜRECEK
İhvan'dan gösterilerin geleceği hakkında bir açıklama geldi.
Grup adına açıklama yapan sözcü 'meydanlara çıkmaya ve gösterilere devam edeceğiz' ifadelerini kullandı. Mısır hükümeti ise 'yaşanan ölümlerden üzüntü duyuyoruz' açıklamasında bulundu.

MECLİS BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Mısır Meclis Başkanı'ndan yaşanan olaylara yönelik açıklama geldi. Açıklamada, emperyalist güçlerin Müslüman halklar üzerinde oynadıkları oyunlara bir son vermesi gerektiği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder