REKL

AYET-İ KERİME

قوات الاحتلال تعتدي على المواطن خالد الغباشي في مخيم الجلزونتقرير علي دار علي

Posted by ‎تلفزيون فلسطين Palestine tv‎ on 12 Haziran 2015 Cuma

30 Temmuz 2013 Salı

Artık: verileri işletmeciler tarafından ilgili kişinin rızası dahilinde işlenecek.

Haberiniz olmadan kullanılamayacak

Artık cep telefonu abonelerinin kişisel verileri işletmeciler tarafından ilgili kişinin rızası dahilinde işlenecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan 'Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vatandaşların elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerinin korunması amacıyla hazırlanan yönetmelikle, kişisel verilerin işletmeciler tarafından işlenmesinde; 'hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olarak, ilgili kişinin rızasına dayalı olarak, elde edilme amacıyla bağlantılı, kaydedildikleri veya yeniden işlenecekleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmesi' ilkeleri benimsenecek.

Artık, işletmeci tarafından sunulan hizmetlerde yönetmelik ihlal edildiğinde işletmeci bundan sorumlu olacak.

AFET VE ACİL DURUMLAR DIŞINDA KİŞİSEL VERİLER İŞLENEMEYECEK

Yönetmelikle işletmecilere; şebekenin ve kişisel verilerin güvenliğini ihlal eden belirli bir risk olması ve BTK tarafından gerekli görülmesi halinde bu risk hakkında abonelerini etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirme yükümlülüğü getirildi.

Kişisel bilgiler, afet ve acil durum halleri ile acil yardım çağrıları kapsamında abonenin rızası aranmaksızın konum verisi ve ilgili kişilerin kimlik bilgileri işlenebilecek.
Ayrıntılı fatura gönderilen aboneler tarafından talep edilmesi halinde, işletmecilere fatura ayrıntısında yer alan telefon numaralarının kurum tarafından belirlenecek rakamlarının gizlenmesi suretiyle sunulması yükümlülüğü de getirildi.

Ayrıca kişisel veriler yurt dışına çıkarılamayacak.

Düzenlemeler ile birlikte, elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunması konularında önemli bir adım atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder